Ultra recept: Makový Powerbartoň
17.04.2021Bolo to niekedy pred cca 29 rokmi keď som sa začal intenzívne zaujímať o zdravé stravovanie a jeho vplyv na výkonnosť športovca. Po chorľavej mladosti som ako začínajúci pretekár mal veľkú motiváciu. Najväčšou zmenou bolo vylúčenie mäsa z jedálneho lístka a to bolo treba niečím nahradiť... a tak nejak vznikol aj tento recept:
Základom receptu je ČERSTVO pomletý mak. Používam naňho už roky elektrický mlynček (cca 15eur) na kávu. Od ručného mlynčeka som upustil kôli zdĺhavému a tiež nie vždy kvalitnému mletiu. (toto jedlo si pripravujem cca 6x do týždňa) Jedna dávka asi 80gr. je zároveň ideálnou porciou pre jednu osobu. Je dôležité mak dobre pomlieť ak nechcete aby vám celé zrniečka škrípali medzi zubami. Pre kvalitné pomletie je potrebné mlynček naplniť a neskúšať pomlieť menšie dávky (nepomelie sa). Rovnako je potrebné pri používaní elektrického mlynčeka získať určitú prax (2-3min.) keďže je pôvodne určený na mletie kávy. V žiadnom prípade sa nepokúšajte použiť balený pomletý mak, ktorý sa v poslednej dobe predáva v obchodoch!!!
Druhou základnou zložkou je med ktorý je okrem sladidla aj akýmsi spojivom celej zmesi. Med samozrejme môžeme obmieňať (rôzne druhy) ale dnes už ho môžeme aj nahrádzať rôznymi sladmi prípadne aj javorovým sirupom.
Po mnohých rokoch skúšania som si zvykol ako základnú zložku pridávať aj dve kávové lyžičky (dávka) sušeného sójového mlieka. Táto nenápadná zložka dáva celej zmesi špecifickú príchuť a zjemní ju.
Ďalšia zložka už nie je povinná a často ju obmieňam, takto dostáva makový základ rôzne príchute a nejem každý deň to isté: tvoria ju jemne pomleté orechy rôznych druhov, jemne pomletý kokos na ktorý je možné použiť opäť ten istý mlynček, je možné pridať aj lyžicu pšeničných klíčkov, fantázii sa medze nekladú pozor treba dávať ale na dávkovanie aby táto zložka ostala iba menšou oproti makovému základu. Ináč by sa stratila tá špecifická chuť.
Aj keď sa snažím používať tekutý med, on samotný by nestačil na spojenie suchej zmesi. Zvykol som si preto k polievkovej lyžici medu pridať ešte pár malých lyžičiek horúcej kávy ktorú pijem na raňajky. Vymiešať celú zmes tak aby z toho nebola polievka je základom úspechu a preto odporúčam začať s malým množstvom kávy( prípadne kakao, čaj alebo akákoľvek ideálne horúca tekutina) a postupne pridávať ak zmes stále ostáva suchá.
Ideálny výsledok je, keď do vymiešanej zmesi viete zapichnúť lyžičku a ostane vám v nej stáť.
Ďalej, keď už máte makový Powerbartoň vymiešaný, fantázii sa medze nekladú. Ja som si zvykol túto hmotu jesť s banánom, celými orechami všetkých druhov, pridám však niekedy aj biely jogurt alebo jednoducho makovú zmes používam ako nátierku na celozrnný chlieb alebo pečivo.
Základná maková hmota takto slúži ako základ rôznych kombinácií a ja sa jej neviem nikdy prejesť. Konzumujem ju takmer každý deň. Väčšinou ráno. Svojim zložením s vysokou energetickou hodnotou s vyváženým podielom tuku, sacharidov a bielkovín mám takto dostatok energie v podstate na celý deň. Ak sa po jej konzumácii vyberiem na dlhšiu túru alebo tréning tak nepotrebujem jesť dlhé hodiny.
Výhodou tohto receptu je aj trvanlivosť a skladnosť celej makovej hmoty. Pomletý mak má síce náchylnosť na zhorknutie ale med je výborný konzervant a tak niekoľko dní celá zmes vydrží aj keď nie je v chladničke alebo nejakom vákuovom balení. Vtedy si ju zvyknem baliť do malých mikroténových sáčkov a kôli trvanlivosti do nej nepridávam príliš veľa zložiek. Stačí mak, med, kokos a prípadne nejaké orechy. Toto robím ale iba keď vyrážam na niekoľko dní na akciu kde budem mimo civilizácie, doma si robím každé ráno mak čerstvý, ten je predsa len najlepší...
Ako posledný tip na zlepšenie celého receptu vám poradím pridať do hmoty ovocný džem, ľubovoľnej príchute. Takto dokážete opäť vykúzliť novú príchuť a nebude sa s tou makovou biť, naopak ju parádne obohatí. Aj v tomto prípade je možné džem nahradiť: napríklad dopredu namočeným sušeným ovocím (ďatle, horzienka, marhule, slivky)
Mak a Vetroplach.
Počas tých dlhých rokov som sa už stretol s mnohými názormi utvorenými z rôznych povier a dezinformácií ktoré k nám prenikajú bohužiaľ aj z mainstreamových médií či niekedy dokonca od ľudí ktorých by sme mohli nazvať autoritami... niekedy boužiaľ v úvodzovkách.
Moja skúsenosť: Už dlhé roky skonzumujem viac ako 20 kíl maku ročne. Tieto čísla sa mi počítajú jednoducho pretože na sezónu do roboty v Alpách si beriem 5 kíl a ledva mi zásoby vystačia na tri mesiace. Jednoduchá matematika: 4 x 5 = 20. V skutočnosti toho bude asi ešte o niečo viac. Takto fungujem v podstate odkedy som tento recept objavil výnimkou boli obdobia keď sa u nás nedal mak zohnať (cca pred 25 rokmi bol chvíľu nedostatok) prípadne obdobia keď som k nemu nemal každý deň prístup( mal som obdobia ktoré trvali aj pár mesiacov po nich som sa vždy ale rýchlo k tomuto receptu a zvyku vrátil)
Opäť jednoduchá matematika: 29 x 20 = 580kg áno, približne toľko kíl surového, tepelne neupraveného maku som zjedol za posledných 29 rokov. Nie sú tu zarátané tie makovníky ktoré zjem popri tom a tie ktoré som zjedol ešte predtým... to je moja osobná skúsenosť... a preto keď občas človek počuje niekoho rozprávať nejaké bludy na túto tému tak sa len usmejem, nemám už ani potrebu o tom debatovať, nie je o čom.
Na záver vám všetkým prajem už len dobrú chuť, a... Na zdravie!
Martin Bartoň
Fotky Ultra recept: Makový Powerbartoň
Diskusia
Podpor Vetroplacha
Top Články - za 30 dní
- Štrbský štít 2385m. JV žlabom z Mlynickej doliny (914x)
- Mengusovský štít cestou popod sliepku s vajcom (887x)
- Malý horolezecký manifest Ta33 (862x)
- Človečina, kl. V+, Zadný Popradský zub - Veľká Kôpka 2354m (812x)
- Zalámaná a Bystrická dolina: farebná šotolina (753x)
- Koruna Turca (210km, +10981m): nonstop sólo (723x)
- Pobeh hrebeňmi nad Brnčalkou (692x)
- 12 chát tatranských podľa Vetroplacha (690x)
- Lyžiarsky prechod pohoriami Slovenska (682x)
- 40. ročník Sherpa Rallye 2024 - Zbojnícka chata (655x)
Fórum
- Mengusovský štít cestou popod sliepku s vajcom
15.11.2024 - príspevok k diskusii
Vetroplach chodí v Tatrách po stopách Jarabej, tu už naozaj nikto nič negarantuje!!! - Mengusovský štít cestou popod sliepku s vajcom
12.11.2024 - príspevok k diskusii
Mám rada túto tvoju sériu článkov, už ma namotivovali viackrát :-) Popod kvočku sme šli vlani a po daždi tá polica nebola veľmi príjemná. Pri zostupe... - Zalámaná a Bystrická dolina: farebná šotolina
11.11.2024 - príspevok k diskusii
A to nevieš, čo mám ešte v zásobe! - Zalámaná a Bystrická dolina: farebná šotolina
11.11.2024 - príspevok k diskusii
takto si predstavujem bicyklovanie v raji. mrazi z predstavy, hreje z nadsenia. farby cez oci priamo do mozgu namiesat ten zivy koktejl pre dusu. musi... - ŠUPka 2024
28.10.2024 - príspevok k diskusii
Viac fotiek na stiahnutie na Zonerame: https://eu.zonerama.com/Vetromag/Album/12345584 - Spomienka...
17.10.2024 - príspevok k diskusii
Miro sa zvykol občas u nás zastaviť a porozprávať o svojich nových túrach. Vždy s obrovským nadšením, radosťou rozprával svoje zážitky z túr – vtedy s... - Spomienka...
14.10.2024 - príspevok k diskusii
RIP Mirko. Veru, vďaka za túto spomienku. Bol z rodiny od ženinej strany. Škoda, že sme Mirko už nestihli čo-to pohobľovať u nás v "Tatroch"... Je mi ...